Museum Bevrijdende Vleugels

Operatie Market Garden is een van de belangrijkste militaire gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis. In september 1944 lieten de geallieerden met ‘gliders’ manschappen en materiaal landen op de plek die nu pal naast Museum Bevrijdende Vleugels ligt. Stap in de voetsporen van de helden van de 101e Airborne Divisie en herbeleef het verhaal dat tot de bevrijding van Zuid-Nederland zou leiden. “Hier word je herinnerd aan een tijd welke we nooit mogen vergeten,” aldus een eerdere bezoeker.

 

Indrukwekkende plek bomvol belangrijke historie
Het museum is onderdeel van een uitgebreid complex, midden in de bossen. In diverse hallen leer je over deze indrukwekkende operatie en bekijk je unieke vliegtuigen, rupsvoertuigen, tanks, gliders, legerjeeps, Zündapp-motoren, afweergeschut, kanonnen en munitie die daadwerkelijk zijn gebruikt aan het eind van WOII. Op het grote terras van Brasserie ’t Boshuys laat je alles op je inwerken terwijl je geniet van een smakelijke lunch, koffie met taart of een heerlijk diner. En speciaal voor kinderen: een speeltuin met een heus speelkasteel - mét ophaalbrug! - en diverse speeltoestellen.

 

Leer zelf vliegen!
Breng je op woensdag, zaterdag of zondag een bezoek aan Bevrijdende Vleugels dan kun je vanaf 12:00 tot 16:00 uur terecht in onze flight simulator-ruimte. In deze ruimte stap je onder begeleiding van echte piloten in de cockpit van één van de historische vliegtuigen en kun je zelf leren vliegen!

 

Bereikbaarheid
Handig bereikbaar ten noorden van Eindhoven, ingeklemd tussen de snelwegen A2 en A50 en met een bushalte voor de deur is het museum zeer goed bereikbaar. Het museum is rolstoelvriendelijk: de gehele collectie kan zonder obstakels bekeken worden. Daarnaast zijn er aparte routeboekjes in het Nederlands, Duits, Frans én Engels.

Geschiedenis

Sinds 1997 is Museum Bevrijdende Vleugels gevestigd op de huidige locatie in Best. Hier ging echter een hele geschiedenis aan vooraf!

Museum Bevrijdende Vleugels is ontstaan uit een tijdelijke tentoonstelling, die ter gelegenheid van de 40 jarige herdenking van Operatie Market Garden door de heer Jan Driessen (1921 - 2010) in Veghel werd georganiseerd. De tentoonstelling was een dermate groot succes, dat besloten werd om zijn collectie onder te brengen in een museum. Het museum was van 1984 tot 1996 gevestigd in Veghel

 

Onder de leiding van Jan Driessen werd het museum in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Hierdoor was op den duur de toenmalige ruimte in Veghel niet meer toereikend en werd er naar een nieuwe locatie uitgekeken. Staatsecretaris van defensie Gmelich Meiling gaf aan voorzitter en oprichter van het museum Jan Driessen de gelegenheid het museum op het prachtige voormalig mobilisatiecomplex aan de Sonseweg in Best ter vestigen. In 1996 begon men met de verhuizing. 
Op woensdag 17 september 1997 werd het museum heropend op de nieuwe locatie in aanwezigheid van Prins Bernhard Zijne Koninklijke Hoogheid der Nederlanden.


Renovatie

In 2009 vond er een grote renovatie van het museum plaats. Er werden hallen gebouwd en gerenoveerd, voertuigen werden opgeknapt en de collectie werd uitgebreid. Daarnaast werden de entree en de ontvangstruimte ingrijpend vernieuwd. Het werk werd grotendeels uitgevoerd door de vrijwilligers van Museum Bevrijdende Vleugels en heeft enkele maanden in beslag genomen. In april 2009 werd het museum weer geopend voor publiek.

Collectie

Het bijzondere aan de collectie van Museum Bevrijdende Vleugels is dat deze bestaat uit onder andere voertuigen, machines, vliegtuigen en andere materialen die zijn gebruikt tijdens Operatie Market Garden. Enkele voorbeelden van wat je kunt bewonderen zijn:

  • Unieke vliegtuigen, waaronder de Dakota C-53.
  • Rupsvoertuigen en tanks, waaronder een Sherman Tank en T-34 tank uit het Sovjetleger 
  • Een gecrashte glider ( Waco ), Glider-onderdelen en inzicht over de inzet hiervan.
  • vele legervoertuigen waaronder jeeps, takelwagens, motoren en toebehoren.
  • Grote collectie wapentuig, waaronder afweergeschut (o.a. Flak 88), kanonnen en bijhorende munitie.
  • Uitgebreide expositie met fotobeelden uit WO2 / Market Garden
  • Waarheidsgetrouwe diorama's en decors, welke je mee terugnemen in de tijd.

Plattegrond

Bekijk hier de plattegrond van Museum Bevrijdende Vleugels

Vrijwilligers

We zijn erg trots op onze waardevolle en unieke collectie en om deze zo mooi te houden wordt er dag en nacht hard gewerkt. Wist u dat er maar liefst vijftig vrijwilligers een bijdrage leveren aan het onderhoud van de collectie? Voor het onderhoud wordt volop gebruik gemaakt van de eigen Museumwerkplaats.

Beleid & Visie

Ons beleidsplan geeft inzicht in de door Stichting Bevrijdende Vleugels Best te verrichten werkzaamheden ter verwezenlijking van haar doelstelling. Tevens biedt het inzicht in de manier waarop de stichting inkomsten werft en het vermogen en de bestedingen beheert. 

Naast dit beleidsplan zijn er meer documenten online inzichtelijk die een duidelijk beeld geven van onze Stichting en de structuur daarvan.

Brasserie 't Boshuys

Museum Bevrijdende Vleugels maakt onderdeel uit van een uitgebreid complex midden in de bossen. Een van de parels op dit terrein is Brasserie 't Boshuys. Hier kunt u terecht voor een smakelijke lunch, een lekker bakje koffie of thee, een stuk taart of tal van andere lekkernijen. Brasserie 't Boshuys beschikt over een groot terras waar u heerlijk kunt plaatsnemen en genieten van de lommerrijke omgeving. Kinderen zullen niet weten wat ze zien wanneer ze de speeltuin betreden die bij het terras hoort: een groot speelkasteel met ophaalbrug en tal van andere speeltoestellen. 

Arrangementen

Op verzoek is het mogelijk om speciale arrangementen samen te stellen. Van schoolreisjes tot kinderfeestjes, van groepsactiviteiten tot een bruidsreportage of deelnemen aan de spannende en inspirerende Army Tour: er zijn volop mogelijkheden bij Bevrijdende Vleugels. Neem eens een kijkje op de pagina 'Arrangementen' en zie wat we allemaal voor u kunnen organiseren.

Zakelijk

Museum Bevrijdende Vleugels en het omliggende Museumpark zijn ideaal voor zakelijke arrangementen. Van bedrijfsuitjes tot vergaderruimtes, we kunnen het allemaal bieden. Meer informatie is te raadplegen op de pagina 'Zakelijk'.

Toegankelijk voor mindervaliden

Museum Bevrijdende Vleugels is toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelvriendelijk. De collectie kan zonder obstakels worden bekeken. Op verzoek kunnen we zelfs speciale programma's samenstellen voor mindervalide bezoekers. 

 

In de omgeving