Operatie Market Garden in het kort

Rode draad binnen Museum Bevrijdende Vleugels wordt gevormd door Operatie Market Garden. Dit offensief van de geallieerden in september 1944 betekende uiteindelijk de bevrijding van Zuid-Nederland. Op Nederlands grondgebied heeft zelfs geen grotere militaire operatie plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Luchtlandingen

Operatie Market Garden begon met grootschalige droppingen van militairen en een grondoffensief vanuit België. Onder andere Amerikanen, Britten en Polen hebben een grote rol gespeeld doordat het lukte belangrijke bruggen en wegen in bezit te nemen.

Succes of deceptie?

Hoewel Operatie Market Garden betekende dat Zuid-Nederland in september 1944 kon worden bevrijd, lukte het niet om de brug bij Arnhem te veroveren. Hierdoor duurde de oorlog in het noorden en westen van Nederland nog tot mei 1945 en moest de bevolking er een hongerwinter doormaken. Ben je benieuwd naar het complete verhaal van wat de helden van de 101e Airborne Divisie moesten doormaken? Bij Museum Bevrijdende Vleugels krijg je antwoord op al je vragen.