vanaf 6 maart bij Bevrijdende Vleugels:

DE KUNST VAN VRIJHEID

'AIRBORNE'

Een bezoek aan Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, Bevrijdende Vleugels in Best en het Biesbosch MuseumEiland is vanaf maart 2020 éxtra bijzonder. In het kader van ’75 jaar vrijheid’ zorgen tijdelijke kunstinstallaties van gerenommeerde kunstenaars voor een unieke beleving bij deze locaties. De kunst gaat een bijzondere verbinding aan met de locatie en haar verhalen waardoor je écht op een andere manier stilstaat bij 75 jaar vrijheid. Met ‘De Kunst van Vrijheid’ laat Brabant Remembers niet alleen de impact zien van de Tweede Wereldoorlog toen, maar ook de relevantie ervan voor nu en voor morgen.

Het kunstwerk bij Bevrijdende Vleugels heet : 'AIRBORNE' en is te zien vanaf 6 maart.

Duizenden paratroopers, honderden gliders en vliegtuigen werden 75 jaar geleden ingezet om ons land te bevrijden. Vanaf de grond en vanuit de lucht een indrukwekkend, hoopvol, angstig, bevrijdend, gevaarlijk en intens beeld. Op basis van dit beeld bedacht Blauwe Uur het kunstwerk met duizenden witte vlaggen met in de avond prachtige projecties.

©Brabant Remembers

©Brabant Remembers

©Brabant Remembers

De vlaggen staan zowel voor de vele paratroopers die hier naar beneden kwamen als voor een symbool van vrijheid, feest en vrede. Op de wapperende vlaggen zijn projecties te zien die de sprong, het vallen, het zweven op de wind, de veelheid van parachutisten verbeelden. Door de duizenden wapperende vlaggen heen zie je de lucht. De lucht als canvas. De wind als materiaal. Je kan onder de vlaggen door lopen, gaan zitten, of rustig naar de hemel staren. Het kunstwerk zal voortdurend veranderen, in beweging zijn. Zowel door de wind, het moment op de avond en nacht, de kleur van de lucht, de schemering en de veranderende projecties. 


Het kunstwerk is dagelijks te bezichtigen, momenteel zijn er vanwege de zomeravonden geen projecties te zien.

©Brabant Remembers

KUNST VAN VRIJHEID OP ANDERE LOCATIES IN DE OMGEVING:

©Brabant Remembers

Crossing Time

 

Nationaal Monument Kamp Vught

 

 

©Brabant Remembers

Panorama Ysselsteyn

 

Oorlogsmuseum Overloon en militaire begraafplaats Ysselsteyn

 

©Brabant Remembers

Waiting for it to end

 

Biesbosch MuseumEiland