Home » Battlefield Discovery

Bevrijdende Vleugels en Battlefield Discovery intensiveren bijzondere samenwerking op het gebied van herdenkingstoerisme!

Bevrijdende Vleugels en Battlefield Discovery intensiveren bijzondere samenwerking op het gebied van herdenkingstoerisme:

Bezoekers trekken naar plekken buiten het museum:

Geschiedenis ‘herbeleven’ kan het best op de plek waar het daadwerkelijk gebeurd is.

DAAR MAKEN WE EEN BIJZONDERE DAG VAN!

In 2017 hebben Museum Bevrijdende Vleugels en Battlefield Discovery, onder leiding van militair historicus en slagveldgids Edwin Popken, een jaar lang proef gedraaid met het aanbieden en verzorgen van zogenaamde Battlefield Tours. Bij deze tours bezoeken deelnemers locaties waar belangrijke gebeurtenissen zich daadwerkelijk hebben afgespeeld, en krijgen daarover tekst en uitleg. De vraag bleek erg groot: Juist door echt het veld in te gaan, plekken te bezoeken en de geschiedenis op indrukwekkende wijze herbeleven, was een schot in de roos. Dit heeft er voor gezorgd dat Bevrijdende vleugels en Battlefield Discovery er voor gekozen hebben om de handen voor een langere periode ineen te slaan.

 

In toenemende mate is er interesse in, en aandacht voor het zogeheten herdenkingstoerisme. De verwachting is dat met de aankomende 75-jarige herdenking van de bevrijding in 2019 deze interesse verder zal toenemen. Door de samenwerking aan te gaan, bieden Bevrijdende Vleugels en Battlefield Discovery gasten een breed en interessant pallet van museumcollectie tot de verhalen op de daadwerkelijke locaties. 

 

Het aantal tours en de invulling daarvan word momenteel flink uitgebreid, om zo een nog breder publiek te kunnen voorzien. Zo worden er dit seizoen routes aangeboden welke bijvoorbeeld per fiets, en zonder gids te zijn te beleven, waarbij de deelnemer uitleg krijgt op specifieke locaties via hun smartphone.

8 APRIL 2018

BAND OF BROTHERS TOUR

Operatie Market Garden kent veel bijzondere acties en verhalen. Bijna iedereen kent de Slag om Arnhem en de Waaloversteek bij Nijmegen, of de Slag bij Best in de regio Eindhoven. Een van de meest bekende verhalen is echter het verhaal van Easy Company van het 506e Parachute Infantry Regiment. Dit verhaal, door de Amerikaanse historicus Stephen Ambrose in een boek verwerkt, is bij veel mensen bekend geworden door de serie Band of Brothers. 

24 JUNI 2018

MARKET GARDEN FIETSTOUR

Deze fietsrondleiding neemt u mee langs de wegen, velden en lokaties waar in september 1944 is gevochten, We ontdekken sporen van de oorlog op verschillende lokaties en krijgen steeds meer inzicht in omvang van het gebied dat generaal Taylor moest bewaken in (naar zijn woorden) "cavalery style". Deze rondleiding duurt ongeveer een dag, en doet u met uw eigen fiets. We fietsen onder begeleiding van militair historicus Edwin Popken ongeveer 35 kilometer.

26 AUGUSTUS 2018

SLAGVELD WANDELTOUR

In deze rondleiding gaan we wandelend over een deel van het slagveld. Tijdens de wandeling wordt de slag stap voor stap uitgelegd, en ook hoe de omgeving er toentertijd uit zag. We zullen op deze wandeling ook zeer veel gevechtsstellingen ontdekken, sommige nauwlijks zichtbaar, anderen bijna puntgaaf. Hierdoor krijgt u een zeer goed beeld van de omvang en verwarring van de gevechten in de Sonse Bossen in september 1944.